Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
271160
Sted- og lokalitetsnummer
160307-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/8 1890, købt. Afmærkn.: MS, ved Århus Museum. Høj, 3,5 x 20 m. Toppen danner en 8 m bred flade; i S en flad afgravning. Græs og lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Anselig. Velbevaret. Tilføjelse: Stier tværs over høj fra S, N og Ø. Beskadigelser: Affladning af top, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Græsning, udyrket (ager). Foto: S/H 07.58.79-SV, F 09.40.79-SV.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumStier ned over højsiden er ikke længere synlige. Bevokset med græs, lyng og tyttebær. Beliggende i udyrket græsmark.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Sydsiden noget ujævn jf. fredningstekstens beskrivelse af afgravning af sydsiden. Højen er bevokset med græs og tyttebær. Beliggende i udyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links