sf N
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280415
Sted- og lokalitetsnummer
180111-152
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 13/6 1929, GI. Høj, 1 x 10 m. Lyngroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,3 x 18,0 x 16,0 m. I top lav sænkning, ca. 2 x 3 m. På siderne mod S og Ø er vegetationen og en del af øvre jordlag trådt i stykker af kreaturer. Der pløjes for tæt mod S og N og mod V er der - nu tilgroede - plovfurer op ad højsiden. Ejeren(-s hustru) lovet at hegne højene, skaden sket i forgængers tid. Ejeroplysning på skema. Ved genbesigtigelse 26.10.81: Der har ikke gået kreaturer på marken i år, derfor ingen hegn, men ejeren bekræftede, at der skal hegnes, hvis der skal gå kreaturer i nær fremtid. Skaderne er på vej til at gro pænt til. Ejer lovede også at holde lidt bedre afstand ved pløjning, men var ikke meget villig til at vende jorden ind mod højen, gør det forhåbentlig alligevel! Der foregår nu pludselig grusgravning i området - endnu udenfor højenes 100 m.-zone, men de aktiviteter skal man nok holde et skarpt øje med. Tilføjelse, 6.11.90. Der kan ikke foregå nogen videre grusgravning for der er ingen tilfartsvej overhovedet. Højene ligger i dyrket mark. M.B. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links