Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131165
Sted- og lokalitetsnummer
120514-98
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,2 x 18 m (-13 m i øst-vest). Ca. halvdelen mod øst bortgravet med to store indhulinger, af hvilke den sydlige er størst og stejlest; begge når op til den vestlige del af oprindelig højtop. Nordside noget afgravet, ret stejl. Sydside let hulet. Sænkning nederst i sydvestside. Ind- gravning i fod mod vest-sydvest, 3,5 m bred, ca. 3 m radi- ært. Indtil 2 m bred affladning lige over foden fra vest til nordvest. Beplantet med gran, i ager.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFundet som beskrevet. Græsklædt men bevikset af ca. 20 meter høje, slanke ahorntræer. Envidere krat, der camouflerer fortidsmindet. Flot 2- meter zone. Flot vue mod NV. Bør plejes. To favnstore sten deponeret på SØ-siden ved højfod.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links