Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
210942
Sted- og lokalitetsnummer
130601-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En højrest, 18 x 3 m. Overalt stærkt afgravet. Åbne brud i vest og syd. Tidl. C-høj tinglyst 1999 **************************** Høj, 2 m høj, diameter 11 x 17 m. Største længde i Ø-V. De sydlige og nordlige højsider samt østlige højfod afgravede. I ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOmtrent Halvdelen af en betydelig Høi, omtrent 11 F. høi.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 18 x 3 m. Overalt stærkt afgravet. Aabne brud i V. og S.[[Frigivet]]
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links