Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271227
Sted- og lokalitetsnummer
160513-102
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbevokset Dobbelthøj med Retning SØ-NV., samlet Længde 90', Tværmaal 55'. Den nordvestre Top [sbnr.102] er 8' høj med en lille Sænkning i den nordre Side. Den sydøstre [sbnr.47] er 9' høj. Den sydlige og nordøstre Side ere ganske lidt afskakkede til at dække tidligere Kartoffelkuler ved Foden, i øvrigt uforstyrret. Enkelte større Sten ligge S. for Højen.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDobbelthøj, nordlige høj [sbnr.102], 1,9 x 14 m, flade sænkninger i top og østside. Sænkning ved foden mod V, foden mod N let afgravet. Sydlige høj [sbnr.47], 2,6 x 18 m. V-siden fladt afgravet, flad bred sænkning i siden mod SØ.
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og et enkelt træ mod N/NØ. FM-sten på nordøst-siden. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links