Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
31208
Sted- og lokalitetsnummer
030103-197
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 2/10 1933, gdr. Anders Jensen og hustru. Afmærkn.: MS 1934, Raklev. Ørnehøj, 2 x 20 m. Græsklædt i ager, dyb indgravning i øst- side. På top en 1,10 m høj bautasten: Kejestenen.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed vestre Skjel "Ørehøj" med Kajestenen. Ørehøj skjelner sig ikke tydeligt fra den Banke, paa hvilken den er opkastet, den synes aflang i NØ-SV. 33' l. 24 ' br. Ovenpaa den staar Kajestenen, en paa Enden rejst formentlig Bautasten 3'8" h. 3'1" bredest 1'10" smalest. Den vender Bredsiden mod Stranden. - (Ogsaa her siges den unge Kong Valdemar dræbt og begraven). Bevoksning: 1983: Græs
1881
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØrnehøj. 2 x 20 m. Græsklædt i Ager. Dyb Indgravning i Østside. Paa Top en 1,10 m. høj Bautasten: Kejestenen
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor jordhøj, der har dyb indgravning på østsiden. Mod nord er højfoden afgravet. På top af høj 1,1 m høj bautasten (højden på højen incl. denne). En række større sten anbragt på række ved højens sydvestlige fod. Andet: Helt omgivet af golfbane. Mål: 3,3x25x20 m. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links