Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210945
Sted- og lokalitetsnummer
130601-164
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, 18 x 3 m. I Ø og N en del afgravet. Stort hul i top til bund. Nedtrådt (af skolebørn) på siderne.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 55 F. i Tværmaal, 9 F. høi. I Overdelen findes større Huller, og en Del af Foden er afgravet.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 18 x 3 m. I Ø. og N. en del afgravet. Stort hul i top til bund. Nedtraadt (af skolebørn) paa siderne.[[Frigivet]]
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Museal udgravning - Viborg MuseumUdgravning af resterne af gravhøjen. Der fandtes spor efter to grave med hver sin tilhørende højfase. Primærgraven var bortset fra trækulstriber fundtom, men formodes ud fra typen m.v. at være fra enkeltgravskultur. En mindre høj med tilhørende randsten er anlagt over primærgraven. Sekundærgraven var plyndret, men rester af en stor stendynge blev undersøgt. Denne grav antages at være fra ældre bronzealder. En større høj med randsten og en diameter på ca. 15m er anlagt i to opbygningsfaser over sekundærgraven. Byggefaserne i den sekundære høj består i den indre del af skråtstillede græstørv og i den ydre del af vandret placerede græstørv.
1977
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJfr. j.nr. 2057/77
1977
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links