Skålsten N for højen. Set fra NØ
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
130326
Sted- og lokalitetsnummer
110301-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/8 1872, Geodætisk Institut "Bavnehøj", 2 x 16 m. Fod mod øst og vest afpløjet. Græsklædt. NMI: FM af generalstab. 1872 m. sten.

Undersøgelseshistorie

1872
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse, men langs den sydlige halvdel af vestsiden et indtil 40 cm højt nøgent skår i hvis ende en samling hovedstore og større sten kommer til syne og er begyndt at skride ned over et ca. 2 m langt stykke. Ved nordlige højfod metalstander, opsat af kystinspektoratet. Desu. løs betonklods på toppen trigonometrisk pkt. Det aftaltes med ejeren, at skaden sættes istand i forbindelse med planglagt restaureringsprojekt. Han oplyser, at det har set sådan ud, da han overtog gården (projektet kunne ikke gennmføres, A-L.O 7/2-83). Ca 5 m nord for højen fund af sten med skåltegn, THY 1544. ** Seværdighedsforklaring ** Højen kan ses på lang afstand, og der er en storslået udsigt mod alle verdenshjørner. Den nuv. ejer tillader adgang til højen hele året. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj der ligger i dyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links