6285
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140215
Sted- og lokalitetsnummer
110108-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Bavnehøj". 5,3 x 25m. formentlig med en del flyvesand på Ø-siden.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBavnehøi og Lortpythøi [E. nr. 1 og 2, svarer til sb. 14 og 17] - begge store og som det synes urørte Gravhøie i Klitten, Baunehøi er 20 Fod h. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig og utvivlsom Gravhøj, 25 m. i Tværm., 5.3 m. h. Tildels dækket af et tyndt Lag Flyvesand, i øvrigt lynggroet i Klit. Stenet Fyld. - E. 1877: 'Bavnehøj' [jvnf. Høj 4] 6.3 m. h., urørt. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Bavnehøj", 25 x 5,3 m. Lyngklædt i Klit. NB. Sb. 9-18 kun iagttaget i Kikkert fra Lodbjerg Fyr paa Grund af Jordminer. Alle Høje kunde ses, og de lignede de andre Gravhøje i Klitterne i hvilke i Brud og Huller fandtes Flintaffald og altsaa er sikre.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Baunehøj", som besk. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lyngklædt i klihede, vandresti forbi højgruppen. Højen adskiller sig fra klittoppene ved anden vegetation, denne høj delvis bevokset med gyvel.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links