3564 formidlingsskilt ved kirkegårdsmuren. Set fra V.
.
3556 oversigt. Set fra SØ.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432289
Sted- og lokalitetsnummer
070401-88
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Klokkestabel/-tårn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Intet matr.nr. Høj, 1,5 x 12 x 15 m, firkantet afskåret; bærer kirkens klokkestabel. Bevokset med græs, mod sydvest lidt buskads.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDet træbyggede Klokketaarn paa Kirkegaarden Nord for Kirken staaer paa en Gravhøi, som har været ret anselig.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, firkantet afskaaret, 15 x 12 m, 1 1/2 m høj, bærer Klokkestablen. Græs og mod SV. lidt Buskads. J. 1148/60 om fredningen
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, der danner underlag for Birket Kirkes klokkestabel, der optager ca. 1/3 af højens areal. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig i samspil med øvrige fortidsminder i området, samt for den middelalderlige klokkestabel på højen. Smukt beliggende på kirkegård.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links