Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200958
Sted- og lokalitetsnummer
130815-165
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 14 m. Overfladen stærkt deformeret efter gamle gravninger; i toppen en aflang lavning; i nordsiden en grøftlignende lavning øst-vest. I foden i øst, syd og syd- vest indgravninger. Græsklædt i plantage.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Ødelagt. Gjennemgravet.
1958
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFredet jfr. J. 1352/58.
1958
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 14 m. Overfladen stærkt deformeret efter gamle gravninger, i toppen en aflang lavning, i nordsiden en grøftlignende lavning øst-vest. I foden i øst, syd og sydvest indgravninger. Græsklædt i plantage. J. 1352/58 om fredningen.
2008
Museal besigtigelse - Viborg MuseumVed en besigtigelse kunne der ses en markant naturlig højning på stedet hvor højen er registreret. I den tilsåede mark synes at være pløjet undergrundsmateriale op og det er tvivlsomt om der er nogen rester af højen tilbage. På toppen af højningen kunne ses ca. 10 hånd- til hovedstore sten, der meget vel kan stamme fra en grav der er ved at blive pløjet i stykker.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links