Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462573
Sted- og lokalitetsnummer
070608-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ufuldstændig stenkreds, 8 m i diameter, med ganske lav jord- højning. 19 sten ses. Ø for kredsen 6 sten, måske fundament for den sten, der ligger 5 m Ø for kredsen.

Undersøgelseshistorie

1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn ufuldstændig Stenkreds, 8 m i Diam. med ganske lav Jordhøjning ligger 15 m S for 86, og 20 m V for 87. 19 Sten synlige, deraf de 17 mod S og Ø. 2 m Ø for Kredsen ligger 6 Sten, som maaske har dannet Fundament for en Bautasten. Maaske er det denne som nu ligger 5 m Ø for Kredsen ved Skovvejen. Fredlyses eventuelt. Ovenfor Nr. 8. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUfuldstændig Stenkreds, 8 m i Diameter, med ganske lav Jordhøjning. 19 Sten ses. Ø for Kredsen 6 Sten, maaske Fundament for den Sten, der ligger 5 m Ø for Kredsen.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFrejlev Skov. Mål: 0,3 x 10 x 10 m... Lav, udflydende høj. I Ø og S ses en sten fra stenkreds med ca. 8 m diam. Ø for kredsen ses en halvcirkel af 6 halvmeterstore sten, måske fundament for den sten - 2,5 m lang -, som ligger 5 m Ø for kredsen. Fortidsmindet er i V beskadiget af skovbrug (udslæbning), dog ikke nylig. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2003
Museal berejsning - Kulturstyrelsen
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk20 synlige randsten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links