Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
160956
Sted- og lokalitetsnummer
130915-107
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, ca. 1,50 x 12 m. Kun den nordlige side nogenlunde intakt. Hele midtpartiet og sydsiden er bortgravet. Siden mod nordøst stærkt afgravet. Lyngklædt i ager. Tidl. C-høj. Overpløjet, svagt synlig i terrænet. Afmeldt 26.11. 1999/MBE.

Undersøgelseshistorie

1883
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Museal udgravning - Viborg MuseumDer fandtes rester af gl. muldlag i den centrale del og ned gennem dette var nedgravet en ca. 0,8-1,0 m bred og ca. 2,5m lang Ø-V orienteret grav, evt. centralgraven. Øverst i denne fandtes lerkarskår (til en forstyrret urne?), ned gennem fylden fandtes spredt brændte ben og trækul og i bunden fandtes en helt opløst bronzering i form af en fingerring. Desuden fandtes usammenhængende stensamlinger og uklare fyldskifter uden fund.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2012
Diverse sagsbehandling - Viborg MuseumRegistrering af genstande til Museernes Samlinger og opdatering af Fund og Fortidsminder. Omtalt i Aner, Kersten & Willroth 2008:262 nr. 6207, hvor graven foreslås dateret til æ. bronzealder. Der kan dog også være rester af en urne i fundmaterialet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links