Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
432723
Sted- og lokalitetsnummer
070214-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/10 1884, Fideikommisset Høj, 4,5 x 25 m. Velbevaret. Toppen flad. Krans af randsten ved foden. - I fredningen er indbefattet en 2 m lang omfalden bautasten, 3 m fra højfod mod øst. Skoven "Højholt".

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(5) I et lille Skovstykke paa en isoleret Banke tæt ved Stranden ligger en rund Høi ca. 90 F. bred og 15 F. høi, fuldstændig bevaret. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 4,50 x 25 m. Velbevaret. Toppen flad. Krans af randsten ved Foden. I fredningen er indbefattet en 2 m lang omfalden bautasten 3 m. fra højfod mod øst.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Toppen flad, men i dens Ø ende en lav fordybning, nærmest firkantet. Græsset her af anden slags end på resten af højtoppen (længere, ujævnt). spor af gravning? Rundt om højfoden randsten. Ca 3 m Ø for højfod ligger en 2 m lang og 1 m bred sten - bauta? (=Frednr. 432748) Bevokset med græs, der på toppen er kort og tildels bortslidt, et gammelt bøgetræ samt en del bøgepur. En del ligger der. V for højen ses rester af foderanlæg, en stabel stænger m.m. Ikke påtalt. Ca 30 m NØ et lille træskur, der hører til en (opgivet?) skydebane. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er afanselig størrelse og der er et smukt udsyn over omgivende land samt hav. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. 19 synlige randsten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links