Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
22114
Sted- og lokalitetsnummer
130502-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/3 1932. Geodætisk institut. Hele højen Høj, "Volshøj", 5 x 25 m. Toppen affladet, herpå udsigts- tårn. Fod i vest og nord stejlt afgravet til 3 m's højde. I søndre højfod en ajlebeholder af cement. Højens sider beplantet med træer.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Volshøj". Stor høj. Flad på toppen. Højen står med ret stejl skrænt mod N og NV. Temmelig gammel beskadigelse. Vandbeholder indbygget i S-side, ude af brug. Udsigtstårn af træ på toppen opført af G.I. Ny ladebygning tæt op mod SØ-hjørne. Elmast ved højfoden i SV. ** Seværdighedsforklaring ** Højen stor, men ret ramponeret. Flot udsigt især fra tårnet. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden ajlebeholder/vandbeholder, udsigtstårn og elmast. Beliggende i have op til ager. Bevokset med løvtræer på siderne.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Bevokset med løvtræer og græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links