Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
160698
Sted- og lokalitetsnummer
130210-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. Større hul i midten (fyldt med skrald). Graner, i ager.

Undersøgelseshistorie

1869
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Ældre beskadigelser: Flere gravninger i top. Nye beskadigelser: Et af hullerne i top (jvf. foto nr. 004 17) synes af ny dato, da der ikke er nogen vegetation på hullets stejle sider eller i bunden. Affald: Halm, grene, glas, metal på højen. Højsiden beskadiget af kreaturer eller andre husdyr. Skaderne bør påtales: Højen skal hegnes, affaldet fjernes og hul i højmidte tilkastes. Senere tilføjelse: Som ejeren allerede har oplyst i telefonsamtale, har man gjort et stort og prisværdigt stykke arbejde for at rydde op på højen, hvilket den da også var ved besigtigelsen. Højen har tidligere fungeret som "køkkenmødding", så det er noget af en indsats, der skal til for at komme i bund. Da han selv er meget interesseret i at få højen sat pænt istand, aftalte vi, at man i løbet af et par år får bugt med det, hvilket alle absolut kan være tilfredse med. JØD Bevoksning: 1980: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger græsklædt i uopdyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links