Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
340411
Sted- og lokalitetsnummer
190510-142
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj er slettet som fredet fortidsmindet ************************************** Rester af østfod og -side bevaret. Resten forsvundet i en sandgrav.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLanghøi 24 Meter lang fra N.V. til S.O. 11 Meter bred. 1,26 M høi. Undersøgt 1890 (Fundberetning 28). Paa Bunden midt i Høien, en Grav med samme Længde retning som Høiens. I Graven fandtes 9 Ravperler.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAflang Høj, 1,25 m h., 26 m l. i Retning V.N.V.-Ø.S.Ø, 14,75 m br. Ved Siden af den i S.V. nær Sydenden er der to Gruber, som griber ind i dens Fod, Højsiden over dem er ujævn og afgravet. Paa den modsatte Side - lige over for disse to - en lignende Grube, som griber ind i Foden og op af Siden. Midt paa Højens Ryg en Gravning, 0,50 m d., 4 m l., 2,25 m br., som i N. gaar over i en anden lignende, 1 m d., 4 m l., 5,25 m br. (sic), hvori vokser en større Risbusk. Lynggroet i Hede, bevokset med en Del mindre Buske. Efter Beliggenheden skulde denne Høj være den ældre Beskrivelses 75 og 37 i A. P. Madsens Udgravn. Ber. Det er i Virkeligheden ældre Beskr. 92 og Udgravn. Ber. 28.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRester af Ø-Fod og -Side bevaret. Resten forsvundet i en Grusgrav.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøjen er udgravet 1890, og er ikke synlig på ortofotos i 1954. Fjernet ved agerbrug / udgravning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links