Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
340355
Sted- og lokalitetsnummer
190510-73
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælleskort for 3404-9 og 3403-55 Østlige fod af høj. Resten opslugt af grusgrav. Højen helt fjernet, i forb. m. anlæg af landevej.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund Høi, 17 Meter i Tværmaal, 2,10 M høi. Undersøgt 1890 (Fundberetning 42). Hele det indvendige af Høien, var en stor Stendynge. I et hult Rum midt i denne Spor af Træ og Rester af en Bronzedolk.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen østlige Fod af en Høj, stor, som [sb.] 72. Resten opslugt af en Grusgrav. Udgravet af A. P. Madsen (Udgravn. Ber. 42).
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØstlige Fod af Høj. Resten opslugt af Grusgrav.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links