Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340328
Sted- og lokalitetsnummer
190510-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,75 x 19,5 m. Ganske ødelagt. S-side afgravet; N-side, Ø-side og top afgravet. Centralgrav sandsynligvis bevaret. Delvis beplantet, græsklædt i plantage.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 3,10 m h., Diam. ca. 19,50 m. Antagelig A. P. Madsens Udgravn. Beretnings 50. Tydelig mishandlet og ganske ødelagt ved Afgravning af Siderne, fra hvilke der er fjernet en Mængde Jord. En Sneglegang har været ført op om Højen, men er styrtet ned igen. Paa Toppen en Flade, hvis største Diam. er 6,50 m. Højen ligger nu kun delvis dækket af Lyng og Græs i Udkanten af gammel Plantage. [Sb.] 68-71. En af A. P. Madsens betroede Mænd mente at kunne huske, at A. P. Madsen havde udgravet [sb.] 69 og 70, men ikke [sb.] 71, som han vidste have eksisteret. Derimod kunde han ikke huske [sb.] 68, som helt maa staa for den ældre Beskrivelses Regning.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links