7264 oversigt. Set fra SV.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
42229
Sted- og lokalitetsnummer
070405-63
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stammekiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Toppen bortgravet og 1 m dybt udhulet. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret, kratbevokset Jordhøi i Skoven. Bevoksning: 1976: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1904
Diverse råstofgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed udgravning af højen fandtes en sporene af en træ- eller stammekiste nedgravet 0,85 m i undergrunden, omgivet af 2 lag mindre sten. Indeholdt kun forkullet træ og knogler.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 17 m. Toppen bortgravet og 1 m dybt udhulet. Træer i Skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1976
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Beskadigelser: Stærkt forgravet i top. Øjensynlig plantet på høj. Omgivelser: I skovkant. Bevoksning: Meget stærkt tilgroet i skov og krat. Bevoksning: 1976: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links