Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
422232
Sted- og lokalitetsnummer
070405-65
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stammekiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, diameter 18 m, højde 1,5 m. Ringgrøft efter fjernelse af fodkrans. Stor flad sænkning i toppen. I skov.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTo [sb.65-66] smaa Jordhøie i Skoven, bevoksede med Krat.
1904
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed udgravning af højen (høj 1) fandtes en stenpakning, oprindelig sandsynligvis pakning om en nu forsvunden stammekiste. Der fandtes ingen knogler eller oldsager.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1953: Sløjfede [sb.65-66]. Muligvis disse udgravede 1904 af A.P. Madsen for Maribo Mus. Bronzealders Grave uden Oldsager.
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, diameter 18 m, højde 1,5 m. Ringgrøft efter fjernelse af fodkrans. Stor flad sænkning i toppen. I skov.
1988
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links