Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
210838
Sted- og lokalitetsnummer
130101-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Urnegrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 19,5 x 2 m, hele S-siden bortkørt, udhulet i midten. Udgravning også på N-siden og andre steder. Vil IKKE underrette museet om sløjfning. Notering af tidl. C-høj 1999 med følgende fredningstekst: ****************************************************************** Høj, 2 m høj, diameter 13 x 19,5. Største diameter i Ø-V. Gammel afgravning af mindst halvdelen af den syd- og sydøstlige højside, som nu skråner ind til centrum. Den nordlige højside er stejl på grund af gammel afgravning af højens yderste 1,5 m.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Genstand givet til museum - Viborg MuseumViborg Museum modtog i 1941 antikvitetshandler Chr. Christensens oldsagssamling, som udgjorde en del af "den Christensenske samling". Med samlingen fulgte en udskrift fra en notesbog med en fortegnelse over oldsagerne og med mange oplysninger om fundsteder og under hvilke omstændigheder fundene er gjort. Blandt fundene var en bronzeragekniv, en bronzepincet og en bronzesyl "... funden i en Urne i en Høj Lilleskov Mark ved Sydenden af Søen 1938.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Urnegrav

Urnegrav, begravelse, hvor de brændte skeletrester er nedlagt i en urne (lerkar). I forhistorisk tid blev urnegrave almindelige i Danmark fra midten af bronzealderen ca. 1100 f.v.t., da gravskikken gradvis ændrede sig fra jordfæste til ligbrænding i takt med udviklingen i det meste af Europa, se urnemarkskultur. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links