Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33094
Sted- og lokalitetsnummer
170210-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Urnegrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,2 x 13 m, stærkt tilpløjet til firkantet grundplan. I den lidt uregel- mæssige top en mindre trekantet nedgravning med rævehuller. Græs- og lyng- groet med få træer og buske på højfod i ager. Lidt uregelmæssige stejle sider.

Undersøgelseshistorie

1909
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.2 x 19 M. I Top og Side 4 Huller. I de to nærmest Midten er fundet 2 Urner, i den ene Urne laa to Syle, en Stangknap og en Ragekniv af Bronze blandt brændte Ben. Under Urnen traf man en Stenlægning, hvori en Syl af Bronze. I østre Side er fundet en Urne med brændte Ben. Højens Sider er stærkt afpløjede og afgravede, hvilket gør den mindre vel egnet til Fredlysning, medens den samt [sb.] Nr. 18 og 27 ellers er de bedst bevarede i lang Omkreds. Græs- og lynggroet i Ager. Hullerne har Ejeren gravet for at finde Oldsager, for hvilke han har interesse.
1909
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3,2 x 13 m, stærkt tilpløjet til firkantet grundplan. I den lidt uregelmæssige top en mindre trekantet nedgravning med rævehuller. Græs- og lynggroet med få træer og buske på højfod i ager. Lidt uregelmæssige stejle sider.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Urnegrav

Urnegrav, begravelse, hvor de brændte skeletrester er nedlagt i en urne (lerkar). I forhistorisk tid blev urnegrave almindelige i Danmark fra midten af bronzealderen ca. 1100 f.v.t., da gravskikken gradvis ændrede sig fra jordfæste til ligbrænding i takt med udviklingen i det meste af Europa, se urnemarkskultur. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links