Ferslev-sten 1
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131282
Sted- og lokalitetsnummer
120102-48
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 970 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ferslev-sten 1. Runesten af granit. Stenen er 106,5 cm høj og 30,5 cm bred målt på det største sted. Stenen er et fragment. Stenens indskrift lyder i oversættelse: ” Toke(?), {lutaris}'s søn, satte denne sten efter Asti sin søn”. Stenen er indmuret i Ferslev kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenFerslev-sten 1. Runesten af granit. Stenen er 106,5 cm. høj og 30,5 cm. bred målt på det største sted. Stenen er et fragment. Stenens indskrift lyder i oversættelse: ” Toke(?), {lutaris}'s søn, satte denne sten efter Asti sin søn”. Datering: 970-1020 / Yngre vikingetid Runesten genanvendt som bygningssten i kirke. Stenen er omtalt i 1654. Den sad dengang tilhugget som byggeemne i Ferslev kirkes triumfmur, den blev udtaget i 1878, men er senere indmuret i Ferslev kirkes våbenhus.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links