Oversigt, set fra ØNØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513421
Sted- og lokalitetsnummer
060104-282
Anlæg
Runesten, Udateret (dateret 900 e.Kr. - 1099 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: Umatrikuleret kirkegårdsareal, Klemensker kirke Klemensker-stenen 5 (Kuregårds-stenen) Grovkornet grålig granitsten. Højde ca. 1,90 cm, bredde ca. 107 cm og tykkelse (foroven) ca. 39 cm og (forneden) ca. 59 cm. Runeindskrift i et enkelt lodret og herfra udgående vandret rammebånd. I oversættelse lyder indskriften: "Sven og Kæld rejste stenen efter deres fader Julger (?)". Stenen står i det nordøstre hjørne mellem kor og skib.

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links