Oversigt, set fra Ø
.
Oversigt, set fra ØSØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513427
Sted- og lokalitetsnummer
060104-96
Anlæg
Runesten, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

5124:27 Klemensker-stenen 6. Grovkornet granitsten, sammensat af 4 brudstykker. Nuværende højde 126 cm, bredde 46 cm og tykkelse 11 cm. Runeindskrift på begge fladsider. Forsiden er prydet med et flettekors, der indrammes af et runebånd med indskrift, der i oversættelse lyder: "... rejste denne sten efter sin broder Sven. Gud og Guds moder (hjælpe) (hans) sjæl...kil ristede disse runer og Svenne".

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links