Laurbjerg-sten (ældre foto)
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211235
Sted- og lokalitetsnummer
140305-53
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 800 e.Kr. - 900 e.Kr.)

Original fredningstekst

Laurbjerg-sten. Runesten af granit. Stenen er 121 cm høj, 54 cm bred og ca. 18 cm tyk. Stenen er knækket i nyere tid og siden samlet med cement. Stenen har skåltegn fra tidligere brug og er genbrugt som runesten. Indskriften er placeret hovedsageligt på stenens smalside men med en tilføjelse på bredsiden. Teksten læses nedefra og op på både smal- og bredsiden. I oversættelse lyder indskriften ”Bolnøds(?) sande(?) sten(?). Ville(?)”. Står i Laurbjerg kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenLaurbjerg-sten. Runesten af granit. Stenen er 121 cm. høj, 54 cm. bred og ca. 18 cm. tyk. Stenen er knækket i nyere tid og siden samlet med cement. Stenen har skåltegn fra tidligere brug og er genbrugt som runesten. Indskriften er placeret hovedsageligt på stenens smalside men med en tilføjelse på bredsiden. Teksten læses nedefra og op på både smal- og bredsiden. I oversættelse lyder indskriften ”Bolnøds(?) sande(?) sten(?). Ville(?)”. Runesten genanvendt i kirkegårdsdige. Stenen er afskrevet omkring 1690 af Peder Syv efter "et gl. Msc.", den stod da på Laurbjerg Kirkegård. Står i dag i Laurbjerg kirkes våbenhus. Datering: 800-900 / Ældre vikingetid.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links