Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503458
Sted- og lokalitetsnummer
060101-345
Anlæg
Sagnsten, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2014 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 5034:58 Sagnsten, Æggehønen. Stenen er 7 x 5 m stor og 3 m høj. Æggehønen er en afrundet istransporteret granitblok, der er gennemsat af flere dybe revner. En frisk afsprængning af en stenflage ses på sydsiden og er ca. 2,5 x 2 m stor. Flere mindre blokke omkring Æggehønen udgør Æggene. Sagn: Er kastet dertil i et strømpebånd af en trold eller troldkælling på Christiansø. Stenene ligger på forstranden nord for Sandkås.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiSagnsten. Stor afrundet istransporteret granitblok på forstranden nord for Sandkås. Er 7 x 5 m lang og bred og 3 m høj. Gennemsat af flere dybe revner. En frisk afsprængning af en stenflage ses på sydsiden og er ca. 2,5 x 2 m stor. Flere mindre blokke omkring "Æggehønen" udgør Æggene. Sagn: Er kastet dertil i et strømpebånd af en trold eller troldkælling på Christiansø.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links