oversigt, set fra nord
.
stenen set fra VSV
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282494
Sted- og lokalitetsnummer
030405-636
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: *************************** Skålsten. Jordfast sten der rager 25 cm op over jorden. Den synlige flade måler 125 x 80 cm. På den flade overside ses 3 skåltegn.

Undersøgelseshistorie

2008
Anmeldelse fra privat - Odsherreds Kulturhistoriske MuseumRegistrering af sten med skåltegn, beliggende i bøgeskov. En jordfast sten 1,25 x 0,80 m og ca 0,25 m over jordoverfladen. På dens overflade er 3 skåltegn. Stenen ligger ca. 25 m sydligt for gravhøjen Højby sb. 576.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links