stenen set fra syd
.
stenen set fra høj/nord
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282495
Sted- og lokalitetsnummer
030405-637
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Skålsten. Jordfast sten der rager 60 cm op over jorden, og måler 100 x 60 cm i fladen. På den flade overside ses 2, måske 3 skåltegn. Stenen ligger umiddelbart SV for højfoden af høj 2824:89

Undersøgelseshistorie

2008
Uspecificeret museal aktivitet - Odsherreds Kulturhistoriske MuseumRegistrering af sten med skåltegn, beliggende i bøgeskov. En jordfast sten 1,0 x 0,60 m og ca. 0,60 m over jordoverfladen. På dens overflade er 1 skåltegn og muligvis 2-3 skåltegn mere, men de er meget forvitrede. Stenen ligger lige vest for gravhøjen Højby sb. 577, dvs. lige udenfor højfoden.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links