Skålstenen set fra V
.
Skålstenen set fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32112
Sted- og lokalitetsnummer
170501-9
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristningssten rejst på muret sokkel af natursten i vejkanten (1,4 m fra selve vejbanen). Sokkelen måler 0,4 x 1,1 x 2,2 m. Stenens synlige (største) parti 1,05 m højt, 0,95 m bredt, 0,5 m tykt. Helleristningerne omfatter 2 tredobbelt forbundne (dels i tre- kant, dels på linje), 6 dobbelt forbundne og i al fald 34 enkelte skåltegn foroven på den side af stenen, der vender mod vejen. NM.I.: Afskrift af redegørelse fra lærer Elias Møller til gårdejer Knud Brummer, Tapsore, ang. Skålstenen i Børkop (j.nr. 216/56): ________________________________________________________________ Indtil ca. 1893 lå der en gravhøj omtrent der, hvor nu stenen med skåltegnene står. Denne høj kalder man kong (eller høvdingen) Gaurs høj. Formodentlig har der i nærheden i tidligere tid ligget en lund. Deraf navnet Gauerslund. I højens umiddelbare nærhed havde kommunen begyndt at grave grus, vistnok ca. 1900. Spørgsmålet var nu, om man skulle fortsætte - og sløjfe højen. Mening stod mod mening. Man enedes dog til sidst om at sløjfe den. Dog skulle der rejses en mindesten....... Det viste sig, at der tidligere havde været gravrøvere. Det eneste man fandt, var vist nok en stenøkse. En af kamrets sten (vel en af sidestenene) er den rejste "mindesten", det var vistnok kun den, der havde skåltegn. En anden findes på kirkegården. En tredie som brønd- dæksel i den gamle skolegård.

Undersøgelseshistorie

1918
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHelleristningssten rejst på muret sokkel af natursten i vejkanten (1,4 m fra selve vejbanen). Sokkelen måler 0,4 x 1,1 x 2,2 m. Stenens synlige (største) parti 1,05 m højt, 0,95 m bredt, 0,5 m tykt. Helleristningerne omfatter 2 tredobbelt forbundne (dels i trekant, dels på linje), 6 dobbelt forbundne og i al fald 34 enkelte skåltegn foroven på den side at stenen, der vender mod vejen.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristningssten med skålsten. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: I umiddelbar nærhed af stenen foregår anlægsarbejde. Omgivelser: Trafik, anlæg. Foto: S/H 05.73.79-S. F 06.32.79-S.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerStenen ligger på en cirkulær brolagt plads i det grønne område.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links