stenen set fra syd
.
stenen set fra øst
.
sten med angivelse af skåltegn
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292687
Sted- og lokalitetsnummer
010201-298
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2926:87 Helleristningssten. Sten med skåltegn. Stenen er 70 x 70 x 150 cm. På den sydlige side er indhugget 11 skåltegn.

Undersøgelseshistorie

1953
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenblok med Skålformede Fordybninger.
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2016
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumStenen står i stendiget ved rundkørslen Hovedgaden/Parkvej på den nordøstlige side af denne, ved indgangen til parken. Stenen måler 150 cm i højden over jorden set fra syd og 100 cm i højden set fra nord. Terrænet er højere op til diget på nordsiden. Stenen er 70 cm dyb. På stenens sydlige side ses 8 tydelige skåltegn med diameteren 5 cm og en dybde optil 1 cm. Desuden ses 3 mindre tydelige og også mindre rent størrelses mæssigt skåltegn siddende sammen. Formodentlig er der flere skåltegn på stenen, men det kræver fotografering med skrålys i mørke for at få dem frem.
2016
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumEn sten med indhugget motiv på fronten er muligvis den aktuelle sten, men det er langt fra sikkert. Måske er den rigtige skåltegnssten gemt under et tykt lag vedbend på et andet sted i digeforløbet. Der kan være tale om en mørkegrå sten, som sidder nederst i diget, i rundkørslens nordøstlige ”hjørne”, umiddelbart vest for en af lygtepælene. Denne sten måler 75 cm i længden og 43 cm i højden. Dybden er ukendt. På forsiden synes en oval cirkel (13,5 x7,5cm)at være indhugget sammen med en lille fordybning på 3,2 cm i diam. og ca. 1 cm dyb. Motivet synes ikke overbevisende og der er derfor tvivl om det er den rigtige sten.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderStenen med skålformet fordybning kunne ikke med sikkerhed lokaliseres, hvorfor den blev affredet. Stenen er dog senere lokaliseret og derfor atter tinglyst.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links