Oversigt - fra N
.
Forside - fra NV
.
Oversigt - fra N
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292688
Sted- og lokalitetsnummer
010201-363
Anlæg
Skåltegn, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Skåltegnsten. Stenen er 143 x 120 x 80 cm. På stenen ses mindst 25 indhuggede skåltegn. Skåltegnene er mellem 3-6 cm i diameter.

Undersøgelseshistorie

1995
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2018
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiBesigtigelse af sten med skåltegn stående tæt sydvest for grevinde Danners grav i Jægerspris Slotspark.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiOprejst rektangulær skåltegnssten i granit opstillet ca. 30 m syd for grevinde Danners grav i Jægerspris Slotshave. Stenen står i en lysning mellem flere ældre egetræer med forsiden vendt mod nordøst. Stenen måler 143 x 120 x 80 cm. På forsiden af stenen, som er noget forvitret, kan der tælles mindst 17 skåltegn, på toppen af stenen mindst 4 lidt mindre skåltegn og på den østlige side ca. 4-5 skåltegn. Bagsiden er uden skåltegn og tæt bevokset med lav. Den vestlige side rummer heller ingen synlige skåltegn.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links