sort-hvid foto
.
skåltegn på stenen
.
stenen set fra siden
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342326
Sted- og lokalitetsnummer
040108-92
Anlæg
Skåltegn, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skåltegnssten, 180 x 58 cm, og 118 cm høj. Indhugget i stenen er mindst 100 skåltegn.

Undersøgelseshistorie

2003
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterEvt. tinglysning af sten med skåltegn
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2018
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumStenen står tæt på kirken i hjørnet mellem tårn og våbenhus. Der er tale om en stor 180 cm lang og 118 cm høj (over jorden) og ca. 58 cm bred sten med en flad forside, hvorpå der er indhugget mindst 100 skåltegn. Stenen blev tilset da solen stod vinkelret på forsiden. Med skråbelysning i mørke vil man opnå en bedre registrering af overfladen. Skåltegnene er optil 6,5 cm i diameter og optil 12 mm i dybden. De fleste skåltegn er en anelse mindre og flere af dem støder op til hinanden eller overlapper en smule. Skåltegne ses på overgangen til jordoverfladen. Jeg kan af gode grunde ikke vide hvor meget af stenen der står i jorden, men det er sikkert at skåltegnene fortsætter på stenens ”forside” under jorden. Der sås ingen skåltegn på de øvrige sider. Når man betragter stenens form, får man mistanke til at der kan være tale om en dæksten fra en dysse eller jættestue, hvor den flade side har vendt ind i kammeret. Stenen, som har det godt, er uden revner og eroderede partier.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links