Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380867
Sted- og lokalitetsnummer
200206-217
Anlæg
Skåltegn, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Kolsnap, art.nr.43, bd.I, blad 38. En stor sten liggende tæt op til sydsiden af gårdens stuehus. Af stenen er ca. 1 x 1,25 m synlig over jorden med en halv snes skål- formede fordybninger i oversiden. Stenen må ikke fjernes, beskadi- ges eller tildækkes.

Undersøgelseshistorie

1958
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1958
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkålsten.
1967
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningEn stor sten liggende tæt op til sydsiden af gårdens stuehus. Af stenen er ca. 1 x 1,25 m synlig over jorden med en halv snes skålformede fordybninger i oversiden. Stenen må ikke fjernes, beskadiges eller tildækkes.
1967
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links