3586 oversigt, selve stenen. Set fra NNØ.
.
3583 oversigt. Set fra NNØ.
.
Foto. Set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4625172
Sted- og lokalitetsnummer
070608-284
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Sten med skåltegn. 13 små skålformede fordybninger ses. Placering midt i nordre hjulspor i befæstet vej i skovens sydvestlige kant.

Undersøgelseshistorie

2003
Diverse sagsbehandling - Kulturstyrelsen
2003
Museal berejsning - Kulturstyrelsen
2015
Museal besigtigelse - Museum SydøstdanmarkSten med skåltegn. Placering midt i nordre hjulspor i befæstet vej i skovens sydvestlige kant.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkSten med minimum 16 skåltegn. Stenens synlige dimensioner: 45 x 30 cm. Stenens overflade er omtrent i niveau med vejens overflade.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links