Oversigt - fra NNØ
.
Oversigt - fra SV
.
Oversigt - fra N
.

Faktaboks

Kommune
Rudersdal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2930211
Sted- og lokalitetsnummer
020310-510
Anlæg
Skåltegn, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Skåltegnssten med mindst 11 skåltegn. Stenen er indsat i et stengærde på hjørnet af Nærumgårdsvej og Nærum Hovedgade. Stenens synlige del er 37 x 50 cm.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - Kroppedal Museum, ArkæologiAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiSkåltegnssten indsat i stengærde på hjørnet af Nærumsgårdsvej og Nærum Hovedgade. Stenen måler 37 x 50 cm og har på den synlige side mindst 11 fordybninger der hver har en diameter på mellem 3 og 5 cm og en dybde på op til 1,5 cm. Fordybningerne løber i et skråt bånd fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne hen over stenen.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links