Faktaboks

Kommune
Ringsted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
35251
Sted- og lokalitetsnummer
040214-7
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Bygningssten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Kirkegård, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Sigersted kirke Tingl.: 14/11 1883. Skænket af kammerråd M.H. Staun til Engelrup Mølle. Sten med hjultegn og skålformede fordybninger. Indmuret i tårnets vestside.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHelleristnings-Stenen i Sigersted Kirkes Taarnsokkel se Kirkebeskrivelsen.
1883
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1917
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1917
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Kirkegaardsmuren Helleristningssten.
1917
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med Hjultegn og skaalformede Fordybninger. Indmuret i Taarnets Vestside.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSten med hjultegn og skålformede fordybninger indmuret i Sigersteds kirketårns V-side ved foden. Den er ca. 1,4 m. høj, 1,3 m. bred og ret flad yderside, af rødlig granit. Der er indhugget et hjulkors og flere skålformede fordybninger. I tårnets S-side er der en større flad, glat sten med en cylinderformet fordybning, diam. ca. 15 cm., dybde ca. 8 cm. Stenen er ca. 1,15 m. høj og 1,1 m. bred (en tærskelsten til dørstolpe eller møllesten ?). Er placeret på kirkegård med bebyggelse mod V og åbne marker mod N, Ø og S. Parkeringsplads ved kirkegården. ** Seværdighedsforklaring ** Stenens indhugninger fremtræder ret svagt - kræver nok en nærmere forklaring for lægmænd. Ellers en god placering ved en landsbykirke.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumHjulkorset på stenen i tårnets vestlige fundament, er malet op.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links