Skanse og indgang, set fra vest
.
Sydvold og løbegrav, set fra øst
.
Skanse set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
341161
Sted- og lokalitetsnummer
080713-92
Anlæg
Skanse, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2016 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skanse, ”Kongebroskoven”. Kvadratisk skanse med omkransende løbegrave kun afbrudt af indgangen i skansens vestside. Skansen er ca. 20x22 m stor. Volden er 5 m bred og op til 1,8 m høj målt fra løbegravenes bund. Skansen er orienteret øst-vest.

Undersøgelseshistorie

2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterMangler oplysninger.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerSkanse, ”Kongebroskoven”. Skansen udgøres af et kvadratisk voldsystem med en mindre indgang i vestsiden. Skansen omkranses af en 1,5 meter bred løbegrav, kun afbrudt af indgangen i skansen. Målt på løbegravenes yderkant måler skansen ca. 20x20 meter. Skansen fremstår meget velbevaret udadtil, mens den indadtil er let udflydende. Ind mod skansepladsen er højden 55 cm mens højden målt fra løbegravene er 130-180 cm, dybest mod nord og øst. Voldbredden måltes til 5 meter. Fortidsmindet er beliggende i bøgeskov på mindre næs, med udsigt over vandet. Et enkelt, selvsået bøgetræ (125 år) resterer på skansens øst vold, og dette fungerer som kronetræ. Der sås begyndende opvækst og skud fra stød siden sidste plejerunde for tre år siden. Fortidsmindet fremstår særdeles velbevaret og velplejet.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skanse

Skanse, militært befæstningsanlæg, oftest et jordværk. Skansen kan være et enkeltanlæg, fx en kystskanse, som de blev brugt under krigen 1807-14, eller et led i en større feltbefæstning, fx skanserne i Dybbøl 1864. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links