Gemt bag træerne på den lille tange i Valsølille Sø syd for det nuværende Skjoldenæsholm ligger det middelalderlige Skjoldenæsholm Voldsted. Skjoldenæsholm, på det tidspunkt Skjoldenæs, var et selvstændigt kongeligt len indtil 1567, hvor det blev lagt under Roskildegård. Borgen blev nedlagt efter ordre af Frederik 2., og stenene brugt til opførelsen af Frederiksborg Slot.
.

Skjoldenæsholm Voldsted er anlagt for enden af en smal tange i Valsølille Sø. Borgen lå tæt ved en nu forsvundet del af Kong Valdemars Vej på det middelalderlige vejnet. Voldstedet måler ca. 150 x 200 m og består af to borgbanker omgivet og adskilt af 8 m høje voldgrave, der igen omgives af en delvis bevaret ringvold.

Borgen kendes tilbage fra 1200-tallet og menes også at være ældre. Da Christoffer 2. lod borgen pantsætte til en holstener før sin død i 1332, kan Skjoldenæsholm oprindelig have haft en kongelig bygherre. I 1340’erne vandt kong Valdemar Atterdag borgen tilbage til kongemagten. Senere kom borgen i privat eje, men blev igen ejet af kronen i 1429 under kong Erik af Pommern.

Videre læsning

Lære mere om Voldsteder og herregårde i Ringsted Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Herregårde og voldsteder