Fortidsmindets nordligste del
.
stensætning nord for bækken
.
oversigt over fortidsmindet
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391523
Sted- og lokalitetsnummer
090428-60
Anlæg
Stensætning, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til ejer NST, men er ikke tinglyst ************ Stensætning. En 1 m høj u-formet stensætning, 15 m lang og 4 m bred omkring Rislebæk. I bunden af ”u-et” passerer bækkens vand, og der har man kunnet regulere vandstanden. Stensætningens S-side udgør tillige skellet, og fortsætter både før og efter som stendige/skeldige.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister
2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStensætningens position rettet efter besigtigelse.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links