Faktaboks

Svend Lindhart
Født
7. april 1898, København
Død
3. september 1989, København
Titel
Billedhugger
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Svend Lindhart betragtede sig selv som autodidakt som kunstner, fordi han ikke havde gået på Kunstakademiet. Han fik dog et solidt grundlag for udviklingen af de kunstneriske evner, han demonstrerede som 11-13-årig i Illums modellervokskonkurrencer. I læretiden arbejdede han som modellør ved udsmykningen af Christiansborg Slot, og under ansættelsen hos hofbronzestøber Rasmussen medvirkede han bl.a. ved arbejdet med Anne Marie Carl Nielsens rytterstatue af Chr. IX, Viggo Jarls Knud den Hellige og Carl Martin Hansens Danske mænd og kvinder i nationaldragt. L.s udgangspunkt var naturalismen, som han forblev tro imod i hele sit lange virke. Hans sidste, store opgave, Sømanden, blev løst, da han var 86 år gammel.

Inden for det naturalistiske formsprog spændte han fra det næsten sødladne i porcelænsfigurerne over det humørfyldte i flere mindre figurer og dyrefremstillinger til det alvorsfulde, på en gang nøgterne og gribende i portrætter og monumenter. L.s værk er præget af en klar observationsevne og en præcis gengivelse af karakteristika i fysiognomier, bevægelser, kropsbygning og -holdning. Hans portrætter forener det fotografisk korrekte med det udtryksfulde, hans mindesmærker gør indtryk ved ganske beherskede virkemidler. Soldaten ved Kastellet udtrykker med det foroverbøjede hoved og den antydede luden både respekten for og savnet af de døde kammerater. Fiskerkonen på mindesmærket i Lynæs formidler indtrykket af stille fortvivlelse, mens hun forgæves spejder ud over havet. I det meste af L.s arbejdsliv var naturalismen umoderne, og han blev derfor overset af de toneangivende inden for vort kulturliv. Han var dog samtidig i stand til at dække det ikke ringe behov, der har været siden 1950erne for ukunstlet, gedigen naturalisme.

Genealogi

Lindhart, Svend Villiam Peder, 1898-1989, billedhugger. *7.4.1898 i Kbh., ?3.9.1989 smst., begr. smst. (Bispebjerg). Forældre: Tømrer, senere overtelegrafbud Georg Vilhelm L. og Emma Christiansen. ~7.5.1932 i Kbh. med Fanny Elisabeth Schultz, *14.3.1900 i Ålborg, ?7.10.1984 smst., datter af boghdl. Karl Julius S. og Johanne Palludan.

Uddannelse

Udlært stukkatør, gipser og dek.billedh. hos H. Lamberg Petersen 1912-17; Tekn. Sk. samtidig.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links