Faktaboks

Sylvius Knutzen
Født
6. august 1870, Odense
Død
1. juli 1939, Hellerup
Titel
Arkitekt
Virkested
Danmark

Biografi

Sylvius Knutzen byggede i Hjørring og Københavnsområdet, og hans produktion var altid styret af en klarhed, som forenede en enkel monumentalitet med en for tiden ny og alsidig funktionalisme. I Tårnby nyfortolkede han den traditionelle gartnerbolig ved at frigøre den fra drivhusene, og lade den opføre som et markant murstenshus. Herved opnåedes en sundere og fritliggende bolig, der fortsat via et mindre buet glashus var forbundet med drivhusene, som lå placeret i en vinkel på ca. 45 grader i forhold til boligen. Hjørring Teater var stort tænkt og teknisk set en bedrift. Bygningen var enkelt udført med klassicistisk facade og frontonudsmykning, som ikke er genopført efter branden i 1957. Teaterrummet med 450 pladser er kun udsmykket med spejle og kranse af stuk på loftet omkring loftbelysningen og nogle store prismekroner. På de tre af salens sider løber en balkon. Rummet er rektangulært og kan omdannes til festsal, ved at gulvet, som er skråt og anbragt på jerndragere, bliver sænket til vandret. Teatrets scene og scenetårn blev dimensioneret, så der kunne benyttes kulisser på størrelse med dem, der anvendtes i Det kgl. Teater.

Genealogi

Knutzen, Sylvius, 1870-1939, arkitekt. *6.8.1870 i Odense, ?1.7.1939 i Hell., begr. Kbh. (Vestre). Forældre: Fuldmægtig Johan Søren Peter K. og Sophie Christence Prange. Ugift.

Uddannelse

Tømrersv.; dimitt. Tekn. Sk., Odense; Kunstakad. Kbh., ark.sk, sept. 1890-maj 1899 (afg.); tegn. hos Vilh. Dahlerup, H. Wenck og Axel Møller.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links