Oversigtsfoto set fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241313
Sted- og lokalitetsnummer
150507-5
Anlæg
Vejkiste, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenkiste. Stenkistens gennemløb er 20 m langt, 0,62 m bredt og 0,77 m højt. Hele facaden ved afgangen er 0,9 m høj og 1,1 m bred. Gennemløbets sider er opført af uensartet stenmateriale bestående af udkløvede, rejste sten, dels og fortrinsvis af større og mindre sten, både kløvede og naturligt flade, i to skift. Både ved slug og afgang, ca. 1 m fra åbningen står i hver side en regelmæssigt tilhugget bæresten, der er ca. 35 cm bred. Fra disse og ud til facaden består siderne af bæresten, der er anbragt på højkant og på hvilke overliggerne hviler. Gennemløbet er ved afgangen forlænget 0,8 m med en trekantet sten som overligger. Facaden ved sluget er jorddækket.

Undersøgelseshistorie

1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenkiste. Stenkistens gennemløb er 20 m langt, 0,62 m bredt og 0,77 m højt. Hele facaden ved afgangen er 0,9 m høj og 1,1 m bred. Gennemløbets sider er opført af uensartet stenmateriale bestående af udkløvede, rejste sten, dels og fortrinsvis af større og mindre sten, både kløvede og naturligt flade, i to skift. Både ved slug og afgang, ca. 1 m fra åbningen står i hver side en regelmæssigt tilhugget bæresten, der er ca. 35 cm bred. Fra disse og ud til facaden består siderne af bæresten, der er anbragt på højkant og på hvilke overliggerne hviler. Gennemløbet er ved afløbet forlænget 0,8 m med en trekantet sten som overligger. Facaden ved sluget er jorddækket.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1990
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1990
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumStenkiste.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links