Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
24135
Sted- og lokalitetsnummer
150101-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/12 1890 (Gdr. Peder Pedersen) Afmærkn.: MS. (1919, J Schultz) "Stenhøj", 4,8 x 26,5 m. Firkantet afpløjet; siderne noget afgravede og toppen affladet og lidt sænket.

Undersøgelseshistorie

1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenhøj F550-305. Ejeren er sur over manglende tilladelse til grusgravning. (-ville også skæmme landskabet). Derfor flytter stenene, når det passer ind i arbejdet, - d.v.s. når der er frost og gummigeden kan køre uden at ødelægge den omliggende græsmark. De har selv en gummiged så teknisk er der ingen problemer. Affaldet er fjernet. 210588 CHB: Højen i udemærket stand. Der ligger ganske vist stadig en del store sten ved sydfoden, men de skæmmer ikke og beskytter højen mod pløjning. Sagen afsluttet. ** Seværdighedsforklaring ** Stor flot høj med flot udsigt (ikke adgang normalt). Bevoksning: 1981: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med løvtræer, hindbær og græs. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links