.
Licens: CC BY SA 2.0
.
Licens: CC BY SA 2.0

Østermariestenen 3 er en runesten fra ca. 1075-1125. Den blev nævnt i præsteindberetningen i 1624, hvor den lå som dørtrin til Østermarie Kirkes søndre våbenhus, og en del af indskriften var skjult under muren. Stenen blev udtaget i 1867. Den er opbevaret på Østermarie Kirkegård mellem kirken og den gamle kirkeruin. Den nederste del, som lå fri, da stenen var dørtrin, er meget slidt, men stenens bevaringstilstand er i øvrigt god. Den består af granit og er 170 cm høj, 105 cm bred og 25 cm dyb.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra sen vikingetid, lyder: "Barni/Biarni ok Tofi ok Asgotr letu resa sten æftiR Sibba, broþur sin. Kristr sæl hialpi."

Oversat lyder indskriften: "Barne og Tue og Asgot lod stenen rejse efter Sibbe, deres broder. Krist hjælpe (hans) sjæl."

Den afdøde Sibbe optræder som stenrejser sammen med brødrene Barne og Tue (men ikke Asgot) på Østermariestenen 2. Indskriften er typisk for de bornholmske stenindskrifter opbygget af en rejserformel efterfulgt af en sjæleformel. Atypisk er ordstillingen i sjæleformlen, hvor verbet (hialpi) som regel står efter subjektet (Kristr).

Videre læsning

Læs mere om Oldtiden i Bornholm Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links