Arden har en befolkning på 2.510 og et areal på 198 ha. Byen opstod som stationsby på den østjyske længdebane, hvor Arden fik station og udviklede sig med landbrugs- og skovbrugsorienteret virksomhed og blev servicecenter for by og opland.
Stationen blev anlagt knap 2 km nordvest for landsbyen Store Arden på næsten bar mark. By- og handelslivet udfoldede sig især langs Vestergade og Østergade, der ligger i forlængelse af hinanden, vinkelret på banen. Byen er delt af jernbanen, og indtil for få år siden satte togbommene trafikken i stå. Nu fører Møllebygger Sørensens Vej under banen, flankeret af to rundkørsler, der letter passagen mellem de to bydele. De trafikale forhold har medvirket til, at midtbyen har mistet noget af sin betydning som centrum. Skoler, supermarkeder, haller og fritidsfaciliteter er spredt over hele byen. Kommunen bestræber sig i dag på at revitalisere midtbyen.
Toget er Ardens livline. Som boligby er den opland til Aalborg, der ligger ca. 30 km mod nord. Selv om byen er nabo til Rold Skov, har det været svært at komme til skoven. Med nye stisystemer og skovrejsning arbejdes der nu på at skabe sammenhæng mellem skoven og byen, hvilket også er tænkt ind i en ny udstykning i den nordvestlige del af byen. Arden har mange fællesskaber, og det renoverede bibliotek og kulturhus er en smuk ramme for det kulturelle liv i byen.
De fremtidige byzoner er udpeget nordvest for byen ved Roldvej og syd for byen mellem Myhlenbergvej og banen.

Der ventes på toget på Arden Station en lun forårsdag i 2017. Der har været station i Arden siden 1869; i dag betjenes jernbanen mellem Randers og Aalborg.