Faktaboks

Arne Ungermann
Født
11. december 1902, Odense
Død
25. februar 1985, Humlebæk
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Arne Ungermann nærmede sig som uddannet litograf kunsten sidelæns, og han var fortrolig med et avismiljø og de grafiske discipliners voksende betydning, før han i 1930 tog springet fra Politikens reklameafdeling til Magasinet, hvor han fra begyndelsen med en karsk og usentimental sans for både det jordnære og sjælens små krinkelkroge skulle blive en af de uforlignelige danske illustratorer, der formåede både at akkompagnere og udvide en tekst. U. havde da gjort sig bekendt med den voksende reklameindustris sans for blikfanget samt orienteret sig i ikke mindst den slagkraftige og målrettede sovjetiske tegne- og plakatkunst, der samtidig ledte den nære kollega, Sikker Hansen, i en helt anden retning.

U. er dansk mod det halvengelske i sine elegante afdækninger af bedsteborgerlighedens skjulte drømme, mens der er et indforstået smil i fremstillingen af hans skjulte kærlighed, husalfen Hanne Hansen. Der kan være en grumhed, som mere glæder end den forskrækker i foredraget, og U. trivedes ikke bedre, end når han gav alt magt til barnet i sig og blev Palle alene i verden, Abel Spendabel eller selve Okker Gokker Gummiklokker. Det er tidlige værker, men U.s indsats er i sjælden grad uden højdepunkter, fordi den fra begyndelsen til enden var så ensartet suveræn, livsnær og varm.

Genealogi

Ungermann Jørgensen, Arne, 1902-1981, tegner. *11.12.1902 i Odense, ?25.2.1981 i Humlebæk, begr. smst. Forældre: Kriminalass., senere politikommissær Jørgen Christian J. og Mathilde Theodora Ungermann. ~1° 8.6.1929 i Søllerød med maleren Inger Johanne Frederikke Johannsen (se Ungermann, Inger), *1.3.1909 i Næstved, ?4.10.1992 i Kbh., datter af købmand, manufakturhdl. Frederik Anton Matthias Nicolaus J. og Ingeborg Frederikke Jørgensen. Ægteskabet opl. ~2° 14.5.1948 i Kbh. med Anne Lise Pernille Høxbro Kirkeby, *12.1.1907 i Kristiania (Oslo), ?8.4.1976 i Roskilde, datter af red. Anker Høxbro K. og Betty Ulrikka Meyer.

Uddannelse

Tekn. Sk., Odense; udl. som litograf hos Hagen og Sørensen i 1922.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links