Avedøre Stationsby

I Avedøre Stationsby ligger Byparken, som er et rekreativt område anlagt i forbindelse med Store Hus fra årene 1976‑77. Parken med de grusbelagte stier, kanaler, sø og broer anvendes ofte til arrangementer for børn og voksne. Folkets Plads er udsmykket med farverige og børnevenlige kunstværker.
.

I 1972 påbegyndtes opførelsen af Avedøre Stationsby med S-togsstation efter en nøje gennemtænkt byplan for området syd for landsbyen Avedøre. Den totalplanlagte by blev udtænkt ud fra alle velfærdsidealer, og anlæggelsen skulle sikre boliger til arbejderne fra det nye industriområde Avedøre Holme. Planen blev udarbejdet af arkitektfirmaet Skaarup & Jespersen, og byggeriet opført i perioden 1972‑82 som et almennyttigt boligbyggeri under AKB (i dag under KAB). Da stationsbyen efter ti år stod færdig, indeholdt den 2.312 boliger, 322 enkeltværelser, seks børneinstitutioner, syv vaskerier, beboerlokaler, butikscenter, lokalbutik, kirke, gymnasium, skole og bibliotek. Bebyggelsen består af gårdhuse, der er opført i beton og holdt i farverne brun, beige, rød og grøn. Gårdbebyggelsen er omkranset af en højere etagebebyggelse, der som en bymur zigzagger sig om bebyggelsen med »porte« ud til de omkringliggende rekreative områder. Institutioner, kirke og bibliotek ligger i et tværgående bånd.

Ved S-togsstationen ligger højhuset Store Hus fra årene 1976‑77, der er tegnet af Ole Buhl.

På luftfotoet af Avedøre Stationsby fra 2007 fornemmer man den totalanlagte by. Den høje bebyggelse, der fungerer som en form for bymur rundt om bykernen, er inspireret af den kroatiske middelalderby Dubrovnik. I »muren« er der en form for byporte, dvs. udgange til de omkransende grønne områder. Nederst th. i billedet er Store Hus, der skulle fungere som et pejlemærke.

.

Videre læsning

Læs mere om Avedøre

Læs videre om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur