Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523313
Sted- og lokalitetsnummer
060302-56
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bautasten, 1,5 m høj, stående i rand af ager.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLige op til denne Samling af Høie [sb.55A-C] har der staaet en Samling Bautastene [sb.56-56A], af hvilke kun en eneste er tilbage [sb.56], medens flere for omtrent 1 Aar siden (1875) bleve borttagne og væltede ned i Blykobbe-Aa [sb.56A]. I N Lunds Beretning omtales disse Bautastene og Høie som staaende vesten for Lindesgaard, hvilket imidlertid er en Skrivefeil for Lillegaard.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBautasten, 1,5 m høj, staaende i Rand af Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBautasten i skovkant optil ager. 1,5 x 1,05 x 0,5 m. Rektangulært tværsnit ved fod. Glatte sider mod S og N. Pæneste isskurede side mod S: V siden skråner naturligt til mod Ø. Ø-siden skråner i en kurvet bane mod stenens afrundede top. Stenen står på en Ø-skråning, kun 2,5 m V for åbningen ned til Blykoppeåen. Stenens V-side er igennem årerne blevet jorddækket, da den står midt i en gammel dyrkningsterasse.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links